maandag 29 juli 2013

Steunpilaren van het DRU Industriepark deel 5: Toon Tomberg.Voor alweer het 5e deel van de reeks interviews, spreken we met Toon Tomberg.

Toon is 54 jaar en werkzaam bij de gemeente als adviseur voor het college. De afgelopen jaren is hij vooral bezig geweest met Kunst, Cultuur en Leefbaarheid en dit doe hij momenteel ook nog met veel plezier. De gemeente heeft bij de ontwikkeling van het DRU Industriepark een sterk regisserende en bepalende rol gepakt waarvan hij denkt dat het erg goed is. 'Wanneer er tegenstrijdige doelen worden nagestreefd is het belangrijk dat er een onafhankelijke partij is die zegt waar het op staat.' Bij Kunst en Cultuur zijn die tegenstrijdige doelen namelijk vaak erg uitgesproken. Toon vindt het DRU Industriepark een prachtig stuk cultuurhistorisch erfgoed met 7 hele mooie rijksmonumenten. Hij ziet het DRU Industriepark als het culturele hart van onze gemeente, precies wat het doel was toen de ontwikkeling van het oude fabrieksterrein begon.

'Doordat het steeds weer mogelijk is om in samenwerking en met synergie en soms met heel eenvoudige middelen, mensen te kunnen boeien en enthousiast te krijgen voor cultuur.' Dat is het antwoord op de vraag waarom Toon zo enthousiast is over het Industriepark. Hij wordt geïnspireerd door alle gedreven vrijwilligers en ondernemers die enorme inzet tonen om te behouden wat er is en nieuwe functies te geven aan de bestaande gebouwen. Dit stimuleert hem om zelf zijn steentje bij te dragen. Een frisse kijk geeft vaak nieuwe inzichten. Zo denkt Toon dat het voor verassende en nieuwe ideeën kan zorgen als alle partijen die werkzaam zijn op het DRU Industriepark zich verenigen en samen nieuwe dingen gaan bedenken. Hij is dan ook erg te spreken over de samenwerking die is ontstaan in het ICER dat eind dit jaar opent in de Afbramerij. Over 5 jaar ziet Toon de DRU als een bruisend, cultureel hart van de Achterhoek waar veel binnenlandse, maar zeker ook buitenlandse bezoekers zullen komen.

In de auto naar San Remo in Italië, samen met zijn vrouw en 2 van zijn 3 dochters. Dat staat op de planning voor de komende zomer. Lekker genieten in een huis aan de kust. Toon, veel plezier op vakantie en bedankt voor de moeite!