donderdag 18 juli 2013

Steunpilaren van het DRU Industriepark deel 1 : Tix Bouman

De heerlijke temperaturen van afgelopen week bevestigden het al; het is weer zomer! Een tijd waarin veel mensen komen om te genieten op het DRU Industriepark, maar ook een tijd waarin veel mensen op vakantie gaan. Misschien ga je zelf nog wel weg! Nederland, Europa, of zelfs nog verder... Om in een periode van vakanties en minder activiteiten toch niet stil te zitten komt de redactie met een serie interviews. De steunpilaren van het DRU Industriepark. Deze interviews zijn afgenomen bij mensen die (bijna) dagelijks te vinden zijn/waren op het oude fabrieksterrein. De mensen waar het DRU Industriepark dus echt niet zonder kan! Vandaag gaan we van start met deel 1:

Tix Bouman
86 jaar en welbekend op het DRU Industriepark. Vandaag interviewden we Tix Bouman, oud werknemer uit de DRU Fabriek. Tegenwoordig is hij gepensioneerd en vaak te vinden in zijn tuin.

Vroeger was hij een van de hardwerkende krachten uit de fabriek. In 1946 begon Tix in de slijperij op het DRU Industriepark. Dit werk had hij snel gezien en hij was op zoek naar ander werk. Voor een klusje moest hij naar het potten en pannen magazijn, waar de eigenaar hiervan hem aansprak op het feit dat hij op zoek was naar ander werk. Hij bood hem een baan aan als meewerkend voorman. Tix verdiende minder dan de andere werknemers, maar hij had geen diploma dus was erg tevreden met zijn functie.

 In de jaren hierna promoveerde hij van meewerkend voorman, naar voorman en uiteindelijk werd hij zelfs onderbaas in het potten en pannen magazijn. Toen dit magazijn sloot kwam hij terecht bij de kachels en tanks in het Portiersgebouw. De laatste jaren heeft hij hier met erg veel plezier gewerkt. Hij zorgde ervoor dat alle spullen vóór 4 uur klaar lagen. "Als het maar vóór 4 uur klaar was. Dan was alles goed." Tot 1987 heeft Tix bij de DRU gewerkt. Ruim 40 jaar was hij een bekend gezicht in de fabriek.

 Tegenwoordig komt hij nog wel eens in het Portiersgebouw voor optredens van zijn kleinzoon. Hij vindt het mooi om te zien hoe een oude fabriek nieuw leven in is geblazen. Voor de vraag of ik een foto van hem mocht maken antwoordde hij: "Dan ga ik even snel mijn haar kammen." Een paar minuten later kwam hij terug en poseerde hij trots voor de onderstaande foto. "Ik heb een mooi leven gehad bij de DRU." Tix, bedankt voor dit leuke interview!