woensdag 23 maart 2016

De Parkdichter | 74 | Ineke WeeversDe tijdloosheid
schilderijen over bomen
Ineke Weevers

3e tentoonstelling expositiereeks KunstenaarsCollectief BREEKijzer |seizoen 2015-16

Het bos is boeiend door de grote langlevende bomen en de variatie aan planten en dieren. Het oerbos bestaat door menselijke invloed nu bijna nergens meer. Maar wandelend en goed kijkend zie je soms elementen ervan, je kunt wel dromen van een -voormenselijke- wildernis. In het bos [of de bos zoals ze dat in deze contreien zeggen] is de cyclus van het leven duidelijk zichtbaar en voel je je opgenomen in heden en verleden. Het is een wereld op zich. Tijdloos.

De basis voor Ineke Weevers’ werk is het landschap en de natuur. Niet alleen de schoonheid, vooral ook de teloorgang van die schoonheid en het verlies van de diversiteit in de natuur is voor Ineke een motivatie om te schilderen en te fotograferen.

In haar schilderwerk in acrylverf zoekt ze naar nieuwe beelden tussen abstractie en figuratie. Het beeld dat ontstaat mag niet helemaal abstract worden; er moet een verwijzing naar de natuurlijke werkelijkheid in zitten. Er moet nog een verbondenheid voelbaar zijn, nog iets aards in zitten. De zorgen om de toekomst van de natuur en het landschap brengen haar daartoe.  

Haar nieuwste werk gaat over het bos. Hier is het bos tot het minimale teruggebracht. “Ik heb geprobeerd om de ‘ziel van het bos’ te vatten door alleen de boomstammen te schilderen. Ik heb het ritme van de bomen in beeld gebracht, de herhaling die rust geeft, die je een moment van tijdloosheid gunt.” Aldus Ineke Weevers.

Ze exposeert momenteel in de ‘Giethal’ van ICER. De 3e tentoonstelling van het Kunstenaarscollectief BREEKijzer in een nieuwe reeks van de expositie-werkgroep, seizoen 2015-2016.

Waar: In de ‘Giethal’ van ICER Innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.
Wanneer: op de reguliere openingstijden van vrijdag 25 maart t/m zondag 08 mei 2016; dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur | zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur. Overige tijdstippen en op maandag: alleen geopend op afspraak.Meer info: website: http://www.inekeweevers.nl