woensdag 15 januari 2014

De Parkdichter | 15 | Jack Weijkamp & Lucy Legeland


Foto: © Jan Duitshof | 'nDrom 13 | Idinkbos 

Firma Weijland maakt muziektheater. Het liefst op locatie zoals: boten, waterzuiveringsinstallaties, loodsen, viaducten, wasserettes in het bos, bouwketen, visafslagen. Ook staat zij graag in mooie intieme theaters of festivals zoals Achterhoek Spektakeltoer, Zwarte Cross, en 'nDrom. De voorstellingen van de Firma gaan vaak over zonderlinge figuren die in hun eigengereidheid hun eigen beslissingen nemen.

De kern van de Firma bestaat uit Lucy Legeland en Jack Weijkamp. De chemie van deze twee is weergaloos en spannend. Hun stemmen en verbeelding lijken voor elkaar gemaakt te zijn.

Voor hun projecten trekkken zij aanstekelijke muzikanten, theatermakers en vormgevers aan. Ze werken graag nauw samen met Dries Bijlsma gitaar, Reinder van Raalte piano en accordeon en Arno Bakker sousafoon.  

Zonder Firma Weijland is een theaterseizoen in de DRU Cultuurfabriek niet compleet. Op 24 januari keren Lucy en Jack dan ook terug naar hun geliefde Achterhoek om de Firma weer met hart en ziel te laten draaien in hun nieuwe programma HEIND.

Jack en Lucy schrijven samen en afzonderlijk ook gedichten die met enige regelmaat in bundels terecht komen. Geschreven in een prachtig Liemers dialect dat zich blijkbaar het best laat conserveren buiten de geboortegronden van Gendringen en Ulft. 

Uit de bundel NIJE OOGST>

zo as de briggelige beer nottelt
wanneer de raegen as ‘n gordien
veur zien hol hink

zo blief ik morken
in mien bestekla
as de gestapelde afwas
schimmelen geet

gin mes en vork meer
he’k nog glazen?
tied um de botter
met mien wiesvinger
te smeren