donderdag 24 oktober 2013

Verhalenbankjesroute | Route Zuid | bankje 26 | landgoed LandfortVerhalenbankje 26, landgoed Landfort, Gendringen
Dr. Johann Albert Luyken, kocht het landgoed Landfort in 1823. Hij was arts en botanicus.
Na zijn studie maakte hij een lange reis door Europa om in de grote ziekenhuizen te 
opereren en beroemde wetenschappers te leren kennen. 
Ook verzamelde hij 40.000 mossen en planten voor zijn -bewaard gebleven- herbarium. 
Hij reisde met de diligence, per zeilsloep of hij ging met ezels de bergen in. 
In brieven en in een dagboek deed hij er verslag van. 
Zo was hij toevallig net in Napels toen de Vesuvius uitbrak.


Op 27 oktober is Aggie te gast bij Hapje Cultuur: Eén keer in de maand op zondag: smakelijke bijeenkomsten in de DRU Cultuurfabriek. In een intieme setting presenteren kunstenaars, musici, schrijvers en vele anderen hun werk. Van 11:30 - 12:30 uur, entree € 2,50 aan de deur. 
Tijdens deze editie van Hapje Cultuur verzorgt auteur Aggie Daniëls een lezing. In deze lezing vertelt zij over haar nieuwe boek Villa Kalff te Terborg. 
Villa Kalff aan de Silvoldseweg 17 te Terborg is een prachtig historisch monument met een bijzondere geschiedenis. Vooral de aanwezigheid van de oude joodse begraafplaats, de Jodenberg, is heel bijzonder. Deze wordt al genoemd in 1647 en is, met nog één andere, uniek in Nederland omdat zij op het terrein van de villa ligt. Tot 1933 werd er nog begraven. Er zijn nog 29 zerken bewaard gebleven waarvan twee van gietijzer, ongetwijfeld gemaakt door de DRU. Aan de hand van de namen en data op de zerken heeft Aggie Daniëls onderzoek gedaan naar deze joodse families. In haar lezing zal ze aan de hand van talrijke prachtige foto’s eerst kort over de villa en daarna vooral over de kille, de Jodenberg en de families vertellen.